Zeleninová miso polévka

Vytvořit si závislost na teplých snídaních je vcelku rychlý a příjemný proces. A jak taková snídaně vypadá? Většinou máme polévku nebo kaši. 

Doma je nás 5 a někdo raději polévky a někdo kaše. Vařit po ránu dvě jídla současně se mi úplně moc nechce. A tak se u nás doma postupně zaběhl pravidelný systém, kdy je jeden den k snídani polévka a druhý den kaše. Díky pravidelnosti střídání má člověk hned po ránu při ruce i pohotovou odpověď na pár prvních ranních rozehřívacích otázek.

  • „Proč je dnes polévka?“ „Protože včera byla kaše.“
  • „Proč dnes není polévka?“ „Protože byla včera.“

V „polévkový“ den často připravuji jednoduchou zeleninovou miso polévku. Vařím jí většinou ze tří druhů zeleniny a díky tomu vzniká nespočet různých variant. Do polévky ráda přidávám i semínka a uvařenou obilovinu, aby byla sytější.

Jak ráno snadno připravit zeleninovou miso polévku?

Nejprve si připravíme zeleninový vývar, který je základní surovinou pro přípravu polévky.

Zeleninový vývar si snadno připravíme z odkrojků omyté zeleniny, které spolu s řasou dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, nesolíme a přivedeme k varu.

Vaříme alespoň 10 minut. Voda nemusí vřít, stačí, když nám probublává. Můžeme si připravit i hodně silný vývar na zahřátí či posílení organismu, ten pak vaříme i hodinu.

V mezičase si na sítu propláchneme semínka a nakrájíme zeleninu.

Nakrájená zelenina v tomto případě byla kulatá řepa, kořen petržele a pórek.

Semínka na fotce jsou slunečnicová, ale výborná jsou i dýňová nebo lněná.

Propláchnutá semínka rovnou dáme do hrnce ve kterém budeme vařit polévku. 

Horký zeleninový vývar po uvaření scedíme rovnou do hrnce se semínky, osolíme a přidáme nakrájenou zeleninu. Znovu přivedeme k varu povaříme 1 – 5 minut. Vaříme jen takto krátce, aby zelenina zůstala chutná a nerozvařená. 

Dobu než se osolený vývar se zeleninou a semínky začne vařit využijeme k rozmíchání misa. 

Ze sklenice nabereme 1-2 lžičky miso pasty a rozmícháme asi v půl naběračce polévky. To lze udělat v talíři nebo rovnou v naběračce. Rozmíchané miso přidáme k vařící se polévce a odstavíme z vařiče.

Do hotové miso polévky můžeme ještě přímo na talíři přidat dříve uvařenou obilovinu a dozdobit čerstvou zeleninou.

Střídáním různých druhů zeleniny, semínek i obilovin vytváříme nespočet možných polévkových variací s pestrou škálou chutí i barev. 

 

Další inspiraci v podobě fotek našich snídaní najdete na mém instagramovém profilu jogamariecz ve výběru Snídaně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *